Routebeschrijving

Fietsvakantie: Amsterdam – Brussel

Fietsen tussen de hoofdstenen van Nederland en België

8 dagen / 7 nachten |  Individuele fietsvakantie

Deze sportieve, internationale fietsvakantie start in het hart van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam en eindigt in het Europese epicentrum: Brussel. Een 340 km lange aaneenrijging van wel zeer bijzondere, historisch waardevolle Hollandse en Vlaamse steden. Ze worden afgewisseld met de rust die uitgaat van het typische Hollandse en Vlaamse landschap met zijn vaak eeuwenoude boerderijen en dominerende kerktorens. U volgt een goed bewegwijzerde, nagenoeg vlakke, autoluwe en autovrije route, die alleen op het einde licht heuvelachtig wordt. Alle steden zijn per fiets zeer goed te bezichtigen. U hebt daardoor dan ook ter plekke volledige mobiliteit, hoeft nergens in de file te staan en kunt overal ’parkeren’

Profiel fietsroutes

Niveau 1 (op een schaal van 1 tot 5)
De fietspaden op deze route zijn bijna steeds verhard. De regio is vlak, licht golvend bij Leuven - Brussel, maar zonder stijgingen.


Route Amsterdam – Brussel

Dag 1: Aankomst Amsterdam

Uw fietsvakantie begint in Amsterdam, een van Europa ’s kroonjuwelen. Met zóveel vertier en bezienswaardigheden, is een bruisender begin bijna niet denkbaar. Komt u tijdig aan in de hoofdstad, maak dan een wandeling door het magnifieke centrum. Alleen al met het bezichtigen van de karakteristieke herenhuizen, gelegen aan de prachtige, zeventiende-eeuwse grachten (UNESCO status), kunt u zich meer dan een dag vermaken. Heeft u nog tijd en energie over? Slenter dan bijvoorbeeld door het fameuze ‘red light district’ dat jaarlijks miljoenen nieuwsgierigen trekt of bewonder het uiteenlopende straatvariété op het gezellige Rembrandtplein.

Dag 2: Amsterdam – Gouda (68 km)

De eerste etappe voert u door het waterrijke, Groene Hart van Holland. Een waar fietsparadijs met typische veen- en polderlandschappen, kleine boerendorpen en pittoreske, historische stadjes zoals Oudewater. Hier trachtten van hekserij verdachte vrouwen uit heel Europa hun onschuld te bewijzen door zich te laten wegen.
Uw tocht eindigt in het Middeleeuwse Gouda. Wandel door het prachtig bewaard gebleven centrum en bezoek het oude stadhuis en de Sint-Janskerk. Koop onderweg wat vers gebakken Goudse stroopwafels en natuurlijk Gouda, misschien wel de beroemdste kaas ter wereld.
Het laatste deel van de route kan eventueel ook per trein worden afgelegd, dan is de te fietsen route maar 56 km.
Het is mogelijk bij start op zondag deze dag in tweeën te delen door een extra overnachting in Woerden. De afstanden worden dan Amsterdam - Woerden 49 km, Woerden - Gouda 38 km. Start van de tour is op zondag.

Dag 3: Gouda – Papendrecht (51 km)

Na de stad Gouda, wereldberoemd om de gelijknamige Goudse kaas, stroopwafels en kaarsen bereiken we Kinderdijk. Daar staan 19 molens majestueus achter elkaar op een rij. De eindbestemming is Papendrecht net ten noorden van Dordrecht, wat één van de oudste steden van Nederland is. In de oude havenwijk vindt u vele monumentale panden.

Dag 4: Papendrecht – Bergen op Zoom (69 km)

Het eerste deel van deze etappe voert u vlak langs één van Europa ‘s weinige zoetwatergetijdengebieden: het waterrijke, Nationale Park de Biesbosch. Hierna verlaat u de provincie Zuid-Holland en peddelt, via de Moerdijkbrug over het indrukwekkende water van het Hollands Diep, de provincie Noord-Brabant binnen. U passeert typische Brabantse dorpjes die zich één voor één goed lenen voor een koffiestop. Vandaag is uw eindbestemming de meer dan 800 jaar oude Markiezenstad Bergen op Zoom. De smalle straatjes, oude pleintjes en honderden monumenten getuigen van een rijk en bewogen verleden. Bezoek zeker de parel van de stad: het stadspaleis Markiezenhof, alvorens u neerstrijkt op een van de vele, gezellige terrassen.
Let op! U volgt enkel de fietsroute door de Biebosch op dagen dat het pontje 't Leeuweveerke vaart. Deze gaat niet dagelijks. Op de dagen dat deze niet vaart, volgt u de alternatieve route.

Dag 5: Bergen op Zoom – Antwerpen (57 km)

Vandaag komt u tussen de steden op adem in de prachtige, bosrijke natuur van de Wouwse Plantage, het Staatsnatuurreservaat Kalmthoutse Heide en de bossen rondom Brasschaat, gelegen juist boven Antwerpen. Nabij Huybergen passeert u de Nederlands-Belgische grens. De route brengt u uiteindelijk langs de Scheldekaaien tot in het historisch-toeristisch hart van Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Het prachtige, historisch centrum  behoort terecht tot het best bezochte deel van de stad. Heeft u nog tijd over bezoek dan zeker ook het hippe ‘t Zuid of Het Eilandje, waar obscure barretjes en dito restaurants hebben plaatsgemaakt voor trendy etablissementen.
Heeft u dorst? Bezoek dan - inclusief degustatie - het in 2015 geopende bezoekerscentrum van de Antwerpse bierbrouwerij De Koninck (sinds 1833), met name bekend om haar ‘Bollekes’

Dag 6: Antwerpen – Leuven (68 km)

Via het platteland ten zuiden van Antwerpen komt u bij Rumst aan bij het drierivierenpunt, waar de rivieren Nete en Dijle samen de Rupel vormen, met zijn krappe 10 km de kortste rivier van het land. Fietsend langs de Dijle rijdt u het eeuwenoude Mechelen binnen tot onder de toren van de Sint-Rombouts kathedraal. Misschien tijd voor een korte bezoek gecombineerd met een lunchstop?
Verder gaat het langs de Dijlerivier op weg naar uw eindbestemming Leuven. Hopelijk bent u deze dag vroeg begonnen. Het zou namelijk jammer zijn als er geen tijd meer is voor een wandeling door de aangename studentenstad Leuven, waar de oudste huizen dateren uit de 14e en 15e eeuw. Bezoek het Groot Begijnhof uit 1234 en de vroeg-Gotische Sint-Jan de Doperkerk uit 1304. Eindig uw verkenning op de gezellige Oude Markt die, vanwege de enorme hoeveelheid cafés, als bijnaam de langste toog ter wereld heeft verkregen.

U kunt ook kiezen voor een kortere (maar wellicht minder fraaie) route van 63 km langs het Leuven-Dijle kanaal. 

Dag 7: Leuven – Brussels (40 km)

Vandaag gaat het over de Brabantse heuvels en door het uitgestrekte, bollende Zoniënwoud naar het centrum van onze prachtige Europese hoofdstad: Brussel. Gezien de korte afstanden tussen beide steden en de nabijheid van stations langs de route is een combinatie trein-fiets gemakkelijk te realiseren.
Zorg in ieder geval dat u voldoende tijd hebt voor deze parel van België, want naast het overbekende Manneken Pis, de allerlekkerste wafels, pralines en pintjes is Brussel ook de stad waar cultuur snuiven, funshoppen en gastronomisch vertier tot grote hoogte stijgt. Loop in ieder geval voor u aan tafel gaat over de schitterende Grote Markt. Want een ding staat vast: evenals uw startpunt Amsterdam laat Brussel zich niet in één dag kennen.

Dag 8: Vertrek Brussel

Na het ontbijt eindigt uw reis.