Stavoren Friesland

Zuidroute Elf-steden-tocht met boot en fiets

Prijzen en data
Data:
Vertrek vrijdag of zaterdag van 01-04-2015 t/m 01-10-2015
Prijs:
Boothuur + Huurfiets € 62,- per persoon + Infopakket € 14,90
Het huurtarief voor de boot hangt af van het seizoen en de grootte van het vaartuig. Boothuur incl. eindschoonmaak na afloop, beddengoed en beddenlinnen, handdoeken, compleet uitgeruste keuken. Excl. brandstof, brug- en liggeld.

Beschrijving van de tocht

Dag 1: (Vrijdag of Zaterdag): Trossen los. Aankomst en eerste boottocht.

Vanaf 13.00 uur ligt de boot voor u klaar in onze thuishaven in Sneek. De fietsen staan aan boord. Na een instructie over de boot en nadat u uw bagage en levensmiddelen aan boord hebt gebracht, giet it oan. Het ligt voor de hand om eerst een korte boottocht te maken naar het Sneekermeer. U kunt hier aanleggen aan een van de eilandjes om er te overnachten, of u kunt terug naar de haven varen en de avond doorbrengen in de gezellige binnenstad van Sneek.

Dag 2: Grachtentocht Sneek

Boottocht Sneek - IJlst | Fietstocht naar Bolsward.

Boottocht ca. 5 km: Vanaf de ligplaats in Sneek vaart u over de grachten door de historische binnenstad. Vanaf het water ziet u de stad vanuit een ander perspectief. U vaart voorbij de Sneekerpoort, de enige historische stadspoort die bewaard is gebleven. Via de "Geeuw", de oude verbinding tussen het Sneekermeer en het Heegermeer vaart, u naar het oude stadje IJlst en meert u aan vlakbij het centrum van het stadje.

De fietstocht (ca. 28 km) voert vanaf IJlst via Blauwhuis en Tsjerkwerd naar Bolsward, een stadje met vele historische grachtenpanden. Beroemd is de monumentale Martinikerk, die dateert uit de vijftiende eeuw. Via Nijland en Abbega fietst u terug naar IJlst.

Dag 3: De Gaasterlandse bossen

Boottocht IJlst - Sloten (ca. 14 km) | Fietstocht door het groene Gaasterland.

Via de oude rijweg vaart u eerst naar Heeg, een van de belangrijkste watersportcentra in Friesland. De palingvisserij vormde eeuwenlang het voornaamste middel van bestaan voor de Heeger vissers. Tot 1914 werd met de zogenaamde palingaken (zeilschepen voor de palingtransport) paling vanuit Heeg naar Londen geëxporteerd. Tot 1938 hadden de Heeger vissers hun eigen ligplaats aan de Londense Tower Bridge. Het hoeft dus niet te verbazen dat er op het wapen van Heeg een paling te zien is. Via het Heegermeer voert de reis verder naar Woudsend, waarvan de oude dorpskern beschermd dorpsgezicht is. De dagtocht eindigt weer in Sloten. Met haar 1000 inwoners is Sloten de kleinste stad van Nederland. De oude verdedigingswerken en de middeleeuwse stadskern verkeren nog altijd in uitstekende staat.

Fietstocht ca. 28 km van Sloten via Wijckel en Sondel door de bossen van Gaasterland naar Balk. Het in het zuidwesten van Friesland gelegen Gaasterland verschilt sterk van de rest van het Friese landschap. In plaats van vlak land met weids uitzicht over meren en weilanden treft u hier groene bossen in een zachtglooiend heuvellandschap. Vanuit Balk gaat u al fietsend via Wijckel weer terug naar Sloten.

Dag 4: Het vrouwtje van Stavoren

Boottocht Sloten - Galamadammen/Koudum (ca. 20 km) | Fietstocht naar Stavoren.

Via het Slotermeer vaart u door Woudsend en weer terug naar het Heegermeer. Vanaf het Heegermeer voert de route over de Fluessen, het grootste van de Friese meren, naar Galamadammen bij Koudum, waar u aanmeert aan de jachthaven.
De fietstocht (ca. 32 km) gaat van start bij Galamadammen. Via Koudum en Hindeloopen fietst u naar Stavoren, deels over de historische dijk vlak langs het IJsselmeer. De terugweg naar Galamadammen loopt via Warns en Hemelum. Het stadje Hindeloopen krijg in 1225 stadsrechten. Vroeger was dit oude hanzestadje een belangrijke vissersplaats, en dat hoewel Hindeloopen geen haven had, maar de schepen op de rede lagen. De grote kapiteinshuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw getuigen nog van de vroegere rijkdom. Ook Stavoren was een hanzestad met een bewogen geschiedenis. De legende van het Vrouwtje van Stavoren" herinnert daaraan.

Dag 5: Jopie Huisman in Workum

Boottocht Koudum - Gaastmeer (ca. 12 km) | Fietstocht naar Workum.

Via de Fluessen wordt het Gaastmeer aangedaan, een uitermate fraai vissersdorpje. Hier blijft de boot in de haven liggen.
Fietstocht (ca. 27 km): Vanuit Gaastmeer fietst u naar Oudega, een dorpje met een miniatuurhaven. Vanuit Oudega voert de fietstocht verder naar Workum, een stadje met historische huizen, windmolens en een fraai marktplein. Hier kunt u een bezoek brengen aan het Jopie Huisman Museum. De terugtocht voert via Brandeburen weer naar Gaastmeer, waar de boot in de haven ligt afgemeerd.

Dag 6: Douwe Egberts in Joure

Boottocht Gaastmeer - Langweer (ca. 10 km) | Fietstocht naar Joure.

U vaart via de Fluessen en het Heegermeer langs Heeg naar Langweer, dat aan de rand van het meer de Langweerderwielen ligt. Langweer is een aardige toeristische plaats met een fraaie haven, een paar kroegen en restaurants. Langweer is een beschermd dorpsgezicht.
Fietstocht (ca. 27 km) Vanuit Langweer gaat u fietsend verder via St. Nicolaasga en Scharsterbrug naar Joure. Joure is niet een van de elf Friese steden. Onlosmakelijk met Joure verbonden is de naam Douwe Egberts, de bekende koffiebranderij. In 1753 opende Douwe Egberts in de Midstraat zijn winkel met koloniale waren. Deze winkel groeide later uit tot de bekende koffieproducent. De oorspronkelijke winkel in de Midstraat, "De Witte Os" genaamd, doet vandaag de dag dienst als museum. Overnachting in Langweer.

Dag 7: Pure natuur tussen meren en weilanden

Boottocht Langweer - Sneek (ca. 15 km) | Fietstocht Friese dorpen.

Vanuit Langweer vaart u over de Langweerderwielen. Over kanalen, meertjes en de Terkapsler Poelen bereikt u Goingarijp. U legt in de haven aan. Na de fietstocht vaart u via eilandjes en over kanalen verder naar de thuishaven in Sneek.
Vanuit Goingarijp voert de fietstocht (ca. 13 km) over kleine landweggetjes naar Broek en Snikzwaag. Wie nog een keer naar Joure wil, kan een korte omweg nemen om het stadje nogmaals aan te doen. Via Alkmarijp fietst u naar Goingarijp.

Dag 8: Trossen vast in Sneek

Eind van de fiets- en boottocht in Sneek. Uiterlijk om 9.00 uur is het "schoon schip".

Veertiendaagse rondtocht: Dag 8. Sneek

Voor de veertiendaagse rondtocht is een dag oponthoud in Sneek ingeruimd. De boot blijft deze dag in de thuishaven liggen. Overdag kunt u een fietstocht door de "Lage Streken" maken. In de namiddag en 's avonds is een wandeling door de historisch interessante en levendige stad de moeite waard.

Fietstocht: Vanuit Sneek fietst u door oude Friese dorpjes heen. Bij de Oude Schouw komt u aan bij het voormalige veer- en posthuis, als eeuwenlang een bekende ontmoetingsplaats in Friesland. De terugweg naar Sneek voert langs het Sneekermeer met zijn fraaie oevers.