Minho and Porto Bike Holiday

Fietsvakantie "Het groene Portugal": Minho en Porto

Fiets- hotelvakantie Noord-Portugal.
Vanuit de bergen naar de Atlantische kust. 8 Dagen / 7 overnachtingen

De "Alto Minho" fietsvakantie biedt u bijna surrealistische landschapsveranderingen. Na de start boven in de bergregio Minho fietst u min of meer de hele tijd bergafwaarts naar de Atlantische kust welke u dan voor u ziet zo ver het oog reikt. U fietst langs de rivieren Minho, Lima en Douro; elke rivier is op een van de etappes uw begeleider. Portugal is een land dat trots is op z'n zeevaartgeschiedenis en in het gebied waar u fietst ziet u de resten van vestigingen en kastelen waarmee de Spanjaarden buiten de grenzen werden gehouden. En onderweg kunt u genieten van kostelijke lokale gerechten uit de bergregio en aan de kust kunt u genieten van vele verse visgerechten samen met een goed glas Vinho Verde.

Highlights tijdens deze fietsreis:

 • Het nationaal natuurreservaat "Peneda-Geres", met een unieke flora en fauna, zoals o.a.de Iberische wolf
 • Overnachting in traditionele boerderijen en herenhuizen
 • Typische dorpjes in de bergen met eeuwenoude tradities
 • Middeleeuwse vestings-stadjes met prachtige historische centra
 • De aromatische en prikkelende Vinho Verde
 • Vissersdorpjes met een eeuwenoude cultuur waar de tijd is blijven stilstaan
 • Bij beroemde wijnkelders wijn proeven
 • Verse vis en schaaldieren welke dagelijks in de Atlantische Oceaan gevangen worden
 • Het stadje Barcelos en haar beroemde markt met kunst en beschilderd aardewerk
 • Reisroute langs de kust met haar gouden zandstrand
 • De stad Porto welke in 2012 en 1014 tot de beste toeristische stad van Europa werd gekozen. Porto is beroemd wegens de portwijn en het centrum staat op de UNESCO Werelderfgoed-lijst

Profiel van de fietsreis

U kunt kiezen tussen een lichte route met wat kortere afstanden en meer vlak fietsen (variant nr. 1) of een wat zwaarder te fietsen route met langere dagetappes en lichte tot zwaardere stijgingen (variant 2). De routes volgen overwegend geasfalteerde wegen. De onderstaande routebeschrijving geeft tevens voor iedere dag de maximale stijging en het percentage geasfalteerde wegen aan.

De route van dag tot dag.

Dag 1. Castro Laboreiro

Vanaf de luchthaven Porto wordt u met de auto / bus naar Castro Laboreiro gebracht. Deze plaats ligt in het nationale natuurresevaat van Geres. Nadat u met deze transfer door het fascinerende berglandschap met uitgestrekte wijngaarden bent gereden ziet u als een mozaïk de kleine dorpjes verstrooid liggen langs de heuvels. Dit is een gebied waar u volledig tot rust kunt komen; het drukke leven van alle dagen ligt hier ver achter u.

Dag 2. Monçäo (46 of 57 km)

De eerste fietsetappe is bijzonder mooi; een aangename tocht naar beneden in het dal over de Spaanse grens. U fietst temidden van granietrotsen met her en der een paar bloemen, verder door het noordelijke deel van het natuurreservaat Geres en dan in het binnenland naar de bergketen Serra de Peneda. Het natuurreservaat Geres is een van de laatste toevluchtsoorden voor de wolf en de koningsarend.
Variant 1: 46 km, 100 % geasfalteerde wegen, stijging 140 m
Variant 2: 57 km, 100% geasfalteerd, 220 m stijging

Dag 3. Caminha (48 of 59 km)

Vandaag fietst u in oostelijke richting lang de rivier de Minho tot aan de Atlantische Oceaan. Deze rit voert u door de gesloten wijnregio Vinho Verde met de wijnterrassen waar de droge Vinho Verde vandaan komt. Prachtig is het elegante Brejoeira paleis welke nog steeds door deze familie wodt bewoond en een beroemde wijnkelder heeft met een top-kwaliteit aan Vinho Verde wijnen. Hier kunt u een fles van deze kostelijke wijn meenemen.
Variant 1: 48 km, 90% geasfalteerde wegen, 134 m stijging.
Variant 2: 59 km, 90% geasfalteerde wegen, 395 m stijging.

Dag 4. Ponte de Lima (53 of 63 km)

Het fietsen langs de machtige Atlantische Oceaan is een geweldige belevenis, in het bijzonder wanneer de oceaan haar vriendelijke gezicht toont. U fietst langs vissersdorpjes die sinds eeuwen onveranderd zijn gebleven. Wanneer u Viana do Castelo binnenfietst dan verandert het rustgevende landschap plotseling in een druk stadje aan de monding van de rivier de Lima. Vanuit hier fietst u weer het binnenland in waarbij u de rivier volgt tot aan Ponte de Lima.
Variant 1: 53 km, 70% geasfalteerde wegen, 97 m stijging.
Variant 2: 63 km, 85% geasfalteerde wegen, 123 m stijging.

Dag 5. Barcelos (33 of 41 km)

Vandaag is de fietsroute aangenaam en gemakkelijk te fietsen. U fietst door maisvelden en langs wijnterrassen naar de stad Barcelos aan de rivier de Cávado. Dit centrum van keramiek heeft een grote religieuze betekenis wat u ontdekt wanneer u de grote hoofdkerk uit de 13e eeuw bezoekt. Ieder vol uur hoort u de klokken luiden van de vele parochies in deze stad.
Variant 1: 33 km, 85% geasfalteerde wegen, 300 m stijging.
Variant 2: 41 km, 95% geasfalteerd, 350 m stijging.

Dag 6. Villa do Conde (36 of 42 km)

Vandaag fietst u weer terug naar de Atlantische Oceaan en heeft u weer een fantastich uitzicht over deze oceaan. Op deze relatief korte etappe heeft u voldoende tijd om een uitvoerige typische Portugese lunch te nemen; u begrijpt daarna waarom de Portugesen zo trots zijn op hun typische gerechten. Vila do Conde is beroemd wegens de scheepsbouw uit de tijden van de grote Portugeze ontdekkers. U kunt hier nog een historisch schip uit deze tijd bezichtigen.
Variant 1, 36 km, 70% geasfalteerde wegen, 163 m stijging.
Variant 2: 42 km, 65% geasfalteerde wegen, 203 m stijging.

Dag 7. Porto (34 of 48 km)

Op de laatste dag fietst u langs de kust. Via een vogelreservaat, langs de duinen en langs vissersdorpjes waar u ontspannen kunt pauseren bereikt u de monding van de rivier de Douro. Tenslotte bereikt u Porto het eindpunt van de fietsroute. Porto is een van de mooiste steden van Europa en is opgenomen als UNESCO werelderfgoed. Meer dan 1500 monumenten en gebouwen in de historische binnenstad behoren tot dit UNESCO werelderfgoed.
Variant 1: 34 km, 100% geasfalteerde wegen, 107 m stijging.
Variant 2: 48 km, 90% geasfalteerde wegen, 120 m stijging.

Dag 8. Porto

Na het ontbijt einde van de reis, transfer naar de luchthaven

Data: 8 Dagen: Vertrek ieder Zondag 01.03.-30.11.18

Prijzen 2018 (per persoon in €)

 
Seizoen 1
Seizoen 2
2-pers.-kamer
€ 790,-   
€ 869,-   
Toeslag 1-p.-kamer
€ 199,-   
€ 230,-   
Seizoen 1
01.03.-30.04. en 01.10.-30.11.18

Seizoen 2
01.05.-30.09. en 28.03.-02.04.

Optioneel

Toeslag E-bike
€ 90,-    
Toeslag vertrek niet op zondag
€ 60,-    
6 x lunch pakket
€ 75,-    
Wine & Dine pakket
€ 90,-    
Wijnproeverij pakket
€ 15,-    
Extra nacht in Porto **** 2-pers.-kamer
€ 83,-    
Extra nacht in Porto **** 1-pers.-kamer
€ 135,-    
Extra nacht in Porto *** 2-pers.-kamer
€ 66,-    
Extra nacht in Porto *** 1-pers.-kamer
€ 114,-    
Extra transfer Porto - luchthaven (1-3 pers.)
€ 35,-    
Minimum aantal deelnemers: 2

Incl. de prijs:

 • 7 Overnachtingen in een 2-pers. kamer incl. ontbijtbuffet
 • Dagelijks transport van de bagage
 • Transfer vanaf de luchthaven Porto naar/van het beginpunt en eindpunt van de reis.
 • Huurfiets incl. bagagetas, reparatiesetje en eerste hulp set.
 • In de Engelse taal: Individueel roadbook met kaarten, wegbeschrijving, restauranttips en info over de toeristische bezienswaardigheden.

Niet bij de prijs inbegrepen: Tourguide en begeleidende auto (prijs op aanvraag), maaltijden (behalve ontbijt), wijnproeverijen en reisverzekeringen.

Vertrek

De standaard vertrekdag is zondag.

Overnachtingen

Er wordt overnacht op traditionele boerderijen, herenhuizen en kleine hotels in de 3** en 4*** sterren categorie. Vaak is er een zwembad bij de overnachtings-accommodatie en worden er maaltijden aangeboden.

De huurfietsen

De huurfietsen zijn van het merk Specialized Rockhopper Sport 29 met hydraulische remmen, bagagedrager, bagagetas en bagagetas aan het stuur. Accessoires: Helm, reparatiesetje voor kleine reparaties, eerst hulp setje, prepaid mobiel telefoon en GPS Garmin met software (1 x per boeking met een borg van Euro 10,-).
Optioneel: Kinderzitje of fietsaanhanger voor kinderen.
E-bikes: De e-bikes zijn van het type Cube, Reaction HPA PRO 2015 29. Reikwijdte: 50 tot 120 km afhankelijk van het energieverbruik.

De maaltijden

Het ontbijt is incl. de prijs. Optioneel kan er gekozen worden voor een picknick-lunch, een lichte maaltijd welke gemakkelijk op de fiets kan worden meegenomen. De avondmaaltijd is niet incl. de prijs. Lokale producten, wijnproeverijen en diners worden steeds aangeboden op de plaats van overnachting.

Aankomst en transfer

De vlucht van en naar Porto wordt zelf georganiseerd. De transfers van en naar de luchthaven met een minibus zijn incl. de prijs.:
- 15 uur transfer van het luchthaven Porto naar Castro Labroreio (dag 1)
- Transfer van het hotel in Porto naar de luchthaven Porto (dag 8).

Individuele transfers zijn tegen meerprijs mogelijk.