Gent

België - Vlaanderen: Brussel - Brugge of Brugge - Brussel

Fietscruise 8 dagen | Schip: MS Magnifique | Individuele fietstochten

Tijdens deze reis staan de mooiste kunststeden van Vlaanderen centraal: Brussel, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge. De grote Vlaamse steden tonen de Vlaamse kunstschat. Over jaagpaden langs oude kanalen en rivieren en via lanen met populieren fietst men rustig naar oeroude dorpen, waar in grootvaders tijd bier werd gebrouwen. En wie in de authentieke kroegjes of onder de lindebomen dit plaatselijke dorpsbier probeert, wordt goedkeurend toe geproost, helemaal als men op de fiets komt. U combineert gevarieerde fietstochten en vele interessante uitstapmogelijkheden met een aangenaam verblijf aan boord van uw “varend hotel”. Tijdens deze rivierreis kunt u in besloten kring genieten van een gezellige familiaire sfeer. U verblijft aan boord van comfortabele schip MS Magnifique voor ca. 28-32 gasten, een van de mooiste schepen voor fiets-vaar-vakanties. Het schip wordt in de winter 2012/13 ca. 13 meter verlengd: daardoor ontstaan er 5 extra comfortabele 2-persoonshutten.

Route Brugge - Brussel

Dag 1 (zat): Brugge

Individuele aankomst in Brugge. Check-in vanaf 13:00 uur. De MS MAGNIFIQUE ligt al in de haven bij het treinstation van van Brugge. De bemanning heet u van harte welkom. Neemt u nog even de tijd om deze prachtige stad te ontdekken. Het „Venetië van het Noorden“ is in Europa bekend als kunst- en museumstad. De binnenstad van Brugge met zijn talrijke grachten behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. Geniet u van de bedrijvigheid om en rond de Grote Markt onder het genot van een kopje koffie of thee.

Dag 2 (zon): Rondrit van Brugge naar de Noordzee en terug, ca. 55 km

Uw eerste fietstocht voert u vandaag allereerst langs een rustig kanaal waar allemaal populieren langs staan door een aantrekkelijk polderlandschap met keurige kleine hoeves. Via het kleine stadje Damme (geboorteplaats van Tuyl Uylenspiegel) fietst u tot aan de Noordzeekust. Een 12 kilometer lang fijn zandstrand, talrijke cafés en het aantrekkelijke duinenlandschap van Het Zwin ( uniek natuurreservaat ) zorgen voor afwisseling tijdens de lunchpauze. Aansluitend gaat de fietstocht terug naar Brugge.

Dag 3 (ma): Brugge – Moerebrugge | Moerebrugge – Gent, ca. 40 km

Tijdens het ontbijt vaart u met het schip naar Moerebrugge. De fietstocht van vandaag voert door het vlakke Vlaamse land tot in Gent, in de Middeleeuwen na Parijs de grootste stad van Europa, waar de architectonische rijkdom in het historische centrum tot op heden bewaard is. De mooie steegjes in de binnenstad nodigen uit tot een wandeling. Ligplaats aan de sluis van Merelbeke (een voorstadje), ca. 15 fietsminuten van de binnenstad van Gent.

Dag 4 (di): Gent – Dendermonde, ca. 48 km | Dendermonde – St-Amands

Na het ontbijt fietst u naar Dendermonde. Een “must” is een koffiepauze op de prachtige Vlaamse Grote Markt. Eventueel vaart het schip aansluitend naar St-Amands aan de Schelde om daar te overnachten.

Dag 5 (woe): Dendermonde/Sint Amands | Sint Amands – Temse – Antwerpen, ca. 42 km

Eventueel vaart het schip tijdens het ontbijt naar Sint Amands (of op dinsdagavond), een deel van de route dat tot de mooiste en meest kronkelige gedeelte van de Schelde behoort. U fietst door een historisch steenfabriekengebied, waar sinds de middeleeuwen tot vandaag de dag bakstenen geproduceerd worden. Van Rupelmonde fietst u gemakkelijk in de richting van Hemiksem, om dan stroomafwaarts Antwerpen, het wereldcentrum van de diamantbewerking en uw reisdoel van vandaag, te bereiken. De stad biedt talrijke bezienswaardigheden o.a.: het stadhuis in Renaissancestijl, de historische Grote Markt, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met 7 beuken en 48 pijlers, de middeleeuwse Burcht Steen en het nieuwe Museum aan de Schelde. Dag 6 (do): Antwerpen – Lier –Willebroek, ca. 45 km Na het ontbijt fietst u door de rustige voorsteden van Antwerpen met hun mooie villa’s en verzorgde tuinen naar Lier. Van hier fietst u langs het riviertje Nete verder naar Willebroek, waar de MS MAGNIFIQUE weer op u wacht.

Dag 7 (vr): Willebroek – Mechelen – Vilvoorde, ca. 40 km | Vilvoorde – Brussel

Terwijl het schip over het Willebroek-kanaal vaart, fietst u uw laatste fietstocht door groene, zacht glooiende heuvellandschappen via Mechelen naar Vilvoorde. Opmerkelijk in Mechelen zijn de meer dan 300 gebouwen vallende onder monumentenzorg, waarvan er 8 kerken zijn, op minder dan drie vierkante kilometer. Vanuit Vilvoorde vaart u naar Brussel. Wandel nog even door de mooie binnenstad, langs het gotische stadhuis, de mooie gildehuizen op de Grote Markt en natuurlijk langs Manneke Pis.

Dag 8 (zat): Brussel

Na het ontbijt gaat u weer van boord: einde van de reis, uiterlijk 10:00 uur.

Route van Brussel naar Brugge

Dag 1 (zat): Aankomst in Brussel

Individuele aankomst in Brussel. Check-in vanaf 13:00 uur. Uw schip ligt al in de haven van Brussel. De bemanning heet u van harte welkom aan boord. Wandelt u nog even door de bezienswaardige binnenstad van de Belgische hoofdstad, langs het gotische stadhuis, de mooie gildehuizen op de Grote Markt en natuurlijk langs Manneke Pis.

Dag 2 (zon): Brussel – Vilvoorde | Vilvoorde – Mechelen – Willebroek, ca. 40 km

Tijdens het ontbijt vaart het schip naar Vilvoorde. Uw eerste fietstocht voert u via Mechelen; opmerkelijk hier zijn de meer dan 300 gebouwen vallende onder monumentenzorg, waarvan er 8 kerken zijn, op minder dan drie vierkante kilometer. Verder door groene, zacht glooiende heuvellandschappen, langs idyllische dorpjes en voorname buitenverblijven tot in Willebroek. Het schip vaart ondertussen over het Willebroek-kanaal naar uw eindbestemming.

Dag 3 (ma): Willebroek – Antwerpen, ca. 45 km

Van Willebroek gaat het via Lier naar Antwerpen. De havenstad aan de Schelde is het wereldcentrum van de diamantbewerking en biedt talrijke bezienswaardigheden o.a.: het rijk versierde stadhuis in renaissancestijl, de historische Grote Markt, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met 7 beuken en 48 pijlers! en de middeleeuwse Burcht Steen.

Dag 4 (di): Antwerpen – St-Amands / Dendermonde, ca. 42 / 56 km

Uw fietstocht voert u vandaag stroomopwaarts richting Hemiksem, waar u na een korte beklimming weer gemakkelijk verder fietst naar Rupelmonde. Hier, waar de Rupel in de Schelde uitmondt, volgt u de Rupel nog een stuk en bereikt u na enige kilometers het plaatsje Niel, dat aan het natuurreservaat Walenhoek ligt. Tussen Niel en Boom ligt een historisch steenfabrieken gebied, waar sinds de middeleeuwen tot vandaag de dag bakstenen geproduceerd worden. U steekt dan het Brussel-Rupel kanaal over en bereikt u een watertoren aan de rand van het plaatsje St. Amands. Overnachting in St-Amands of ’s avonds al per schip naar Dendermonde.

Dag 5 (woe): St. Amands/Dendermonde – Gent, ca. 40 km

De fietstocht van vandaag voert u van Dendermonde grotendeels langs de Schelde naar Gent: in de voorstad Merelbeke wacht de MS MAGNIFIQUE weer op u. Verkent u de mooie autovrije binnenstad van Gent per fiets en te voet. In Gent, in de Middeleeuwen na Parijs de op één na grootste stad van Europa, is de architectonische rijkdom in het historische centrum tot op heden bewaard (ligplaats aan de sluis van Merelbeke, ca. 15 fietsminuten van de binnenstad van Gent).

Dag 6 (do): Gent – Vinderhoute – Brugge, ca. 45 km

’s Morgens vertrekt u naar Vinderhoute. De fietstocht van vandaag volgt het kanaal van Gent naar Oostende door het uitgestrekte Vlaamse terrein tot in Brugge. Het „Venetië van het Noorden“ is in Europa bekend als kunst- en museumstad. De binnenstad van Brugge met zijn talrijke grachten behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. Vandaag is er nog tijd om van de bedrijvigheid om en rond de Grote Markt te genieten.

Dag 7 (vr): Rondtoer om Brugge tot aan de Noordzee, fietstocht ca. 55 km

De laatste fietstocht voert u vandaag allereerst langs een rustige kanaal waar allemaal populieren langs staan door een aantrekkelijk polderlandschap met keurige kleine hoeven. Via het kleine stadje Damme (geboorteplaats van Tijl Uylenspiegel) fietst u tot aan de Noordzeekust. Een 12 kilometer lang fijn zandstrand, talrijke cafés en het aantrekkelijke duinenlandschap van Het Zwin (uniek natuurreservaat) zorgen voor afwisseling tijdens de lunchpauze. Aansluitend gaat de fietstocht v langs een klein kanaal terug naar Brugge.

Dag 8 (zat): Brugge

Na het ontbijt gaat u weer van boord: einde van de reis, uiterlijk 10:00 uur.