Amsterdam

Fiets- en zeilvakantie: Rond het IJsselmeer

8 dagen | Schip: Leafde fan Fryslân | Begeleide fietstochten

Uw zeil- en fietsvakantie begint in Amsterdam en voert langs de kust van het IJsselmeer. De gezellige historische stadjes, de eeuwenoude polders en de dorpjes in het binnenland zijn door de uitstekende fietspaden met elkaar verbonden. U bezoekt Monnickendam, Hoorn en Enkhuizen, oude handelssteden uit de Gouden 17de eeuw. Aan de oostzijde van het IJsselmeer bezoekt u de provincies Friesland en Flevoland met de voormalige eilanden Urk en Schokland (UNESCO). Na een bezoek aan Enkhuizen vaart het schip op de laatste dag onder vol zeil weer terug naar Amsterdam. Hier heeft u nog tijd om de mooie hoofdstad verder te ontdekken. Op de Sail & Bike IJsselmeerreis met de Leafde Fan Fryslân zijn de dagelijkse fietstochten onder begeleiding van een gids. Als u wilt kunt u aan de hand van gedetailleerde kaarten ook individueel fietsen.

Route

Dag 1. (za) Amsterdam.

Aankomst aan boord, inschepen tussen 14.00 uur en 18.00 uur. Het schip blijft deze nacht in Amsterdam nabij het centrum liggen. Er is de gelegenheid om ‚s avonds Amsterdam te bezoeken.

Dag 2 (zo): Amsterdam – Waterland - Monnickendam | Fietsen ca. 25 km /50 km incl. Marken

Een fietstocht door het prachtige natuurgebied van "Waterland" met kleine kanaaltjes, sloten en meertjes. Een highlight is het rijke dorp Broek in Waterland, dat met zijn typische houten huizen met fraaie tuinen en kleine grachtjes midden in Waterland ligt. Desgewenst kan met een omweg het voormalige Zuiderzee-eiland Marken bezocht worden (+15 km). De fietsdag eindigt tenslotte in het gezellige stadje Monnickendam waar de nacht wordt verbracht.

Dag 3 (ma): Monnickendam - Volendam - Edam - Hoorn | Fietsen ca. 52 km

Fietstocht van Monnickendam via Volendam, Edam, De Rijp en Schermerhorn naar Hoorn. Onderweg kunt u een kaasboerderij bezoeken, in de levendige haven van Volendam een visje eten en in De Rijp een wandelingetje maken door de straatjes en stegen van dit voormalige walvisvaardersstadje. De welgestelde kooplui uit de Gouden 17de eeuw bouwden hier prachtige woon- en handelshuizen, die prachtig gerestaureerd zijn en het stadsbeeld bepalen. Ook tijdens een wandeling door Hoorn, de eindbestemming van de fietstocht, kunt u tal van prachtige oude gebouwen bewonderen. Een ca. 15 km kortere route verloopt via Volendam en Edam over de zeedijk naar Hoorn. Overnachting in de haven van Hoorn.

Dag 4 (di): Hoorn – Enkhuizen (ca. 28 km) | Zeilen Enkhuizen – Urk

In de ochtend fietst u over de eeuwenoude dijk langs het IJsselmeer van Hoorn naar Enkhuizen. U wordt vandaag voor de lunch in de haven van Enkhuizen aan boord van het schip verwacht. 's Middags zeilt u dwars over het IJsselmeer naar Urk. Maak een wandeling door de nauwe straatjes, naar het kleine strandje en door de haven van dit pittoreske havenstadje. De huizen van Urk werden vroeger als bescherming tegen hoog water dicht tegen elkaar op heuveltjes gebouwd, wat nog goed te zien is.

Dag 5 (woe): Urk en Schokland (ca. 34 km) | Zeilen Urk – Lemmer

Na het ontbijt fietst u over een mooi fietspad langs het water naar het voormalige eiland Schokland, dat sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 – net als Urk – geen eiland meer is en sinds 1995 tot het culturele erfgoed van UNESCO behoort. U fietst terug naar Urk. Aansluitend zet het schip koers naar Lemmer, de Poort van Friesland. Het watersportcentrum Lemmer lokt met tal van cafés en kroegen langs de grachtjes en bij de oude neogotische sluis.

Dag 6 (do): Lemmer – Friese meren & Gaasterland – Stavoren (ca. 48 km) | Zeilen Stavoren – Enkhuizen

De fietsroute voert vanuit Lemmer over de hoger gelegen zandgronden van het Gaasterland met idyllische dorpjes en via de laag gelegen veengronden met de Friese meren zoals de Morra en de Fluessen. Onderweg passeert u het historische kleine stadje Sloten. Via Molkwerum, een dorpje dat doorkruist wordt door grachtjes, fietst u naar Stavoren, het oudste stadje van Friesland. In de late middag worden de zeilen weer gehesen en zeilt u naar Enkhuizen. 's Avonds kunt u nog een wandeling maken door de oude haven en het centrum van de prachtige VOC-stad.

Dag 7 (vr) Zeildag van Enkhuizen naar Amsterdam

Bij gunstige wind vaart u vandaag onder vol zeil van Enkhuizen langs de IJsselmeerkust terug naar Amsterdam. Wie dat wil kan actief bij het zeilen en manoeuvreren meehelpen. Zeilervaring is hiervoor niet nodig. 's Middags bereikt u de hoofdstad en heeft u nog tijd om het stadscentrum te bezoeken.

Dag 8 (za) Amsterdam

Na het ontbijt neemt u afscheid van de bemanning. Uitschepen vóór 09:30 uur.

 

naar boven