Spiegelretourschip Soeverein

Zeilen en fietsen: Rondreis langs de oude Zuiderzee

8 dagen | Schip: Soeverein | Individuele fietstochten

Op het Spiegelretourschip Soeverein kunt u een ontdekkingsreis door de tijd van de Gouden Eeuw maken, fietsend door het vlakke polderlandschap langs oude dijken en idyllische dorpjes en stadjes. Op de Soeverein zeilt u naar enkele van de mooiste havensteden uit de bloeitijd van cultuur en economie in de 17e eeuw in Nederland, zoals Enkhuizen en Hoorn. Verder bezoekt u met Urk, Schokland en Marken een drietal historische eilanden die nu tot het vaste land behoren. U zeilt en overnacht op de Soeverein, een moderne driemaster gebouwd in de traditie van de oude Oostindië-vaarders. Vanaf het hoge campagnedek heeft u een prachtig uitzicht over het water en de kust. Benedendeks zorgen sfeervolle hutten, een professionele keuken, een bar en een grote salon voor het nodige comfort aan boord. Gerard en Denise Folkers zijn uw gastheer- en vrouw aan boord gedurende deze 8 dagen fietsen en zeilen. Ook kunt u altijd bij de overige bemanning terecht voor uw vragen. De dagprogramma's zijn flexibel, zodat u uit verschillende fiets- en zeiltochten kunt kiezen. Het is ook mogelijk om ontspannen aan boord te blijven en daarbij tijdens het zeilen de crew actief te helpen.

Route

Dag 1. Zaterdag. Bataviahaven Lelystad

18.00 uur: Aankomst aan boord in de Bataviahaven in Lelystad. Op korte afstand van de Bataviahaven ligt de Batavia-werf, waar replica`s van imponerende Oost-Indievaarders uit de 17e eeuw nagebouwd worden. Voor degenen die graag shoppen: Direct nabij de Bataviahaven ligt Batavia-Stad, het grootste Outlet-Shopping Centrum in Nederland. Tegen 19.00 uur is er een gezamenlijk diner aan boord van de Soeverein. Aansluitend stelt de bemanning zich voor, er wordt informatie over het schip gegeven en de komende reis wordt besproken.

Dag 2. Zondag. Lelystad-Urk: Voormalige Zuiderzee-eilanden

Van Lelystad zeilt de Soeverein over het Ijsselmeer naar Urk. Sind de drooglegging van de Noord-Oostpolder behoren twee voormalige Zuiderzee-eilanden tot het vasteland. Het havenstadje Urk is het eerste voormalige eiland dat we bezoeken. Een bezienswaardigheid is de visserijhaven en het historische stadcentrum. En misschien ziet u nog mensen in Urker klederdracht. Met de fiets rijdt u naar het tweede historische Zuiderzee-eiland: Schokland dat sinds 1995 tot het NESCO werelderfgoed behoord. In een openluchtmuseum op de "Middelbuurt" wordt de geschiedenis van het eiland getoond. Bijzonder om te bekijken zijn ook de werken van eigentijdse beeldende kunstenaars.
Zeilen: ca. 4 uren – Fietsen: ca. 34 km

Dag 3. Maandag. Urk – Stavoren: Friese dorpen en meren.

De Soeverein zet ´s ochtends koers van Urk naar Stavoren. Stavoren is de oudste stad in Friesland met een mooie haven en een leuke binnenstad. De sluis bij Stavoren vormt de deur naar de Friese binnenwateren, een schitterend natuurgebied. De huidige fietsroute voert van Stavoren naar Molwerum, gebouwd op door grachtjes van elkaar gescheiden eilandjes. U fietst verder over hooggelegen zandgronden met dorpen en door een uitloper van het Lage Midden met veengronden en meren zoals de Morra en de Fluessen. Het fietspad over de vangdijk tussen De Morra en het natuurgebied 'De Vogelhoek' leidt verder naar de hooggelegen dorpen Hemelum en Bakhuizen.
Zeilen: ca. 4 uren – Fietsen: ca. 30 km

Dag 4. Dinsdag. Stavoren – Enkhuizen en Medemblik; historische havenstadjes uit de Gouden Eeuw.

´s Ochtends zeilt de Soeverein van Urk naar Enkhuizen. Onder begeleiding van de bemanning kunnen de gasten meehelpen de zeilen te zetten, het schip te sturen of te zien hoe een zeekaart gelezen wordt. De lunch wordt aan boord geserveerd en daarna wordt er over de oude Zuiderzeedijk van Enkhuizen naar Medemblik gefietst. Medemblik is het oudste Westfriese havenstadje waar historische huizen, gezellige café's, kleine musea of het kasteel Radboud tot de bezienswaardigheden behoren. Hierna fietst u terug door het groene polderlandschap via de natuurgebieden Groote Vliet, Egboetswater en het dorp Lutjebroek naar de ligplaats van de Soeverein in Enkhuizen. Na het avondeten is het nog de moeite waard om door de historische stad Enkhuizen te wandelen en de bezienswaardigheden aan historische gebouwen te bekijken.
Zeilen: ca. 4 uren – Fietsroute ca. 54 km.

Dag 5. Woensdag. Enkhuizen – Hoorn. Polders, dijken en molens.

De Soeverein zeilt ´s ochtends in ca. 2 uren van Enkhuizen naar de haven van het mooie Ijsselmeerstadje Hoorn. U kunt kiezen: of met het schip zeilend naar Hoorn, of met de fiets over de oude Zuiderzeedijk (ca. 24 km) naar Hoorn. ´s Middags zien zeilers en fietsers elkaar weer aan boord voor de lunch. Daarna gaat het op de fiets door het prachtige Westfriese landschap richting Obdam, Ursem, de Goorn en over de dijk via Scharwoude terug naar Hoorn. (ca. 42 km). Bij een wandeling door Hoorn ziet u nog veel gebouwen uit de tijd van de Oostindische Compagnie.
Zeilen Enkhuizen – Hoorn: ca. 2 uren – fietsen ca. 45 km of Fietstocht Enkhuizen – Hoorn 24 km plus fietstocht 45 km.

Dag 6. Donderdag. Hoorn – Volendam. Graft en de Rijp

Het schip zeilt ´s ochtends van Hoorn naar Volendam, met een rondje langs Marken. ´s Ochtends keuzeprogramma's: – Meevaren op de Soeverein van Hoorn naar Volendam. Lunch aan boord; daarna een korte fietstocht van Volendam naar Monnickendam (ca.22 km), Edam (ca. 10 km) of Marken (ca. 40 km). – Fietstocht van Hoorn via Schermerhorn, Grootschermer, Graft, De Rijp en Edam naar Volendam (ca. 46 km). In De Rijp kunt u een wandeling door de 17e eeuw maken. U ziet hier huizen met prachtige houten gevels. Lunch aan boord of een lunchpakket mee voor onderweg. Wie na deze tocht nog genoeg energie over heeft kan naar Monnickendam, Edam of Marken fietsen, of met de veerboot van Volendam naar het schilderachtige Marken varen. Marken is het derde voormalige Zuiderzee-eiland dat we op onze tocht tegenkomen en is tegenwoordig via een dijk met de kust verbonden. Volendam biedt een levendige haven met souvenierwinkeltjes, visrestaurants en viskraampjes maar ook idyllische straatjes, een aalrokerij als bezienswaardigheid en moderne jachten en traditionele zeilschepen in de haven.
Zeilen: ca. 3 uren – fietstocht Edam ca. 10 km of Monnickendam ca. 22 km of Marken ca. 40 km (alle afstanden heen en terug) of Fietstocht Hoorn – Volendam ca. 45 km

Dag 7. Vrijdag. Volendam – Lelystad. Oostvaarders Plassen.

Na het ontbijt zeilt de Soeverein van Volendam naar Lelystad. De fietstocht met het startpunt Bataviahaven voert langs moerassen en 'wilg-en-vliersavannes' van een 6.000 ha groot natuurgebied, de Oostvaardersplassen. Hier vind je mooie uitzichtspunten waar vogels, heckrunderen, konikpaarden en edelherten te observeren zijn. De tentoonstelling in het bezoekerscentrum vertelt alles over de omliggende natuur en over de historie van dit unieke gebied.
Zeilen: ca. 4 uren | Fietstocht ca. 39 km

Dag 8. Zaterdag:Lelystad. Einde van de reis.

Ca. 10.00 uur: Na het ontbijt vertrek van boord en reis terug naar huis.

Wijzigingen in route en programma ten alle tijde voorbehouden.