Ship Elizabeth

Rond het IJsselmeer: Fiets- en zeilvakantie.

8 Dagen | Schip: Elizabeth | Individuele fietstochten

Met de driemastklipper Elisabeth maakt u een spannende ontdekkingsreis rond het IJsselmeer. Deze fietsvakantie begint in Amsterdam en voert langs de kust van het IJsselmeer, door gezellige historische stadjes en door de eeuwenoude droogmakerijen. U zeilt met de Elisabeth naar de andere zijde van het IJsslemeer waar Stavoren, Lemmer en het voormalige eiland Urk worden aangelopen. Op de laatste dag zeilt u voor zover de weersomstandigheden dit toelaten onder vol zeil weer terug richting Amsterdam waar dan nog voldoende tijd is om deze stad verder te ontdekken.

Routebeschrijving

Dag 1. (za.) Amsterdam.

Aankomst aan boord, inschepen tussen 14.00 uur en 18.00 uur. De Elisabeth blijft deze nacht in Amsterdam nabij het centrum liggen. Er is de gelegenheid om 's avonds Amsterdam te verkennen.

Dag 2 (zo): Amsterdam – Waterland - Monnickendam | Fietsen ca. 35 km /50 km incl. Marken

Een fietstocht door het prachtige natuurgebied van "Waterland" met zijn talrijke kleine kanaaltjes, sloten en meertjes met mogelijk een bezoek aan een kaasboerderij. Desgewenst kan met een omweg het voormalige Zuiderzee-eiland Marken bezocht worden. De fietsdag eindigt tenslotte in het gezellige stadje Monnickendam waar de nacht wordt verbracht.

Dag 3 (ma): Monnickendam - Volendam - Edam - Hoorn | Fietsen ca. 50 km

Fietstocht van Monnickendam via Volendam, Edam, De Rijp, Graft, Grootschermer, Schermerhorn naar Hoorn. Volendam heeft een drukke haven met souvenierwinkeltjes, visrestaurants en viskraampjes maar ook idyllische straatjes, een aalrokerij als bezienswaardigheid en moderne jachten en traditionele zeilschepen in de haven. In De Rijp kunt u een wandeling door dit stadje uit de 17e eeuw maken. U ziet hier huizen met prachtige houten gevels. Hoorn is een oud-hollands stadje met nog tal van monumenten. Bij een wandeling door Hoorn ziet u bijvoorbeeld nog veel gebouwen uit de tijd van de Oostindische Compagnie. Een kortere route verloopt via Volendam en Edam over de zeedijk naar Hoorn (Ca. 16 km). Overnachting in de haven van Hoorn.

Dag 4 (di): Hoorn – Enkhuizen (ca. 28 km) | Zeilen Enkhuizen – Lemmer of Stavoren

In de ochtend fietst u over de eeuwenoude dijk langs het IJsselmeer van Hoorn naar Enkhuizen. U wordt vandaag voor de lunch al weer in de haven van Enkhuizen aan boord van het schip verwacht. 's Middags zeilt u dwars over het IJsselmeer naar Lemmer of Stavoren, in de provincie Friesland (afhankelijk van de wind). Maak een wandeling door de gezellige stad. Het watersportcentrum Lemmer lokt met tal van cafés en kroegen langs de grachtjes en bij de oude neogotische sluis.

Dag 5 (wo): Lemmer – Friese Meren & Gaasterland – Stavoren (ca. 48 km) of andersom

De fietsroute voert vanuit Lemmer over de hoger gelegen zandgronden van het Gaasterland met idyllische dorpjes en via de laag gelegen veengronden met de Friese meren zoals de Morra en de Fluessen. Onderweg passeert u het historische stadje Sloten met zo'n 500 inwoners. Via Molkwerum, gebouwd op door grachtjes van elkaar gescheiden eilandjes fietst u naar Stavoren, het oudste stadje van Friesland. (Als u op dinsdag in Stavoren bent aangekomen, wordt deze fietstocht andersom gereden.)

Dag 6 (do): Zeilen Lemmer of Stavoren – Enkhuizen

In de ochtend worden de zeilen weer gehesen en zeilt u naar Enkhuizen. Na aankomst heeft u tijd voor een korte fietstocht en/of een wandeling door de oude haven en het centrum van de prachtige VOC-stad. Ook heeft u de mogelijkheid om het Zuiderzeemuseum te bezoeken.

Dag 7 (vr) Zeildag van Urk naar Amsterdam. Shopping of Amsterdam verder ontdekken.

Op de laatse dag wordt op de Elisabeth weer het zeil gezet en via de sluizen bij Lelystad zeilt de Elisabeth onder vol zeil (voor zover de weersomstandigheden dit toelaten) terug naar de bruisende stad Amsterdam. In de namiddag wordt Amsterdam bereikt waar nog voldoende tijd is om deze stad verder te ontdekken.

Dag 8 (za) Amsterdam

Einde van de reis , ca. 10.00 uur.Naar boven