Fietsvakantie Frankrijk

Fietscruise Frankrijk: Bordeaux – Wijn, Rivieren en Kastelen

8 dagen | individuele fietstochten | schip: MS Bordeaux

Tijdens deze nieuwe tour zal u een van de meest mooie, beroemde en geliefde plaatsen van Frankrijk bezoeken: de Bordeaux regio. Gelegen in het zon overgoten, zuidwestelijke deel van Frankrijk is dit de perfecte plek voor een fietsvaarvakantie. Daar waar de rivier Garonne samenvloeit met de rivier Gironde, ligt een van de meest productieve en beroemde wijngebieden ter wereld gesitueerd. Bordeaux biedt niet alleen de beste wijnen, het is ook het thuisadres van verschillende heerlijke culinaire specialiteiten. De keuken aan boord is uitstekend en dagelijks worden regionale gerechten met verse ingrediënten uit de streek bereid. De bar aan boord biedt een grote keuze aan excellente wijnen die u kunt proeven tijdens het diner of de borrel. De stad Bordeaux met haar culturele centrum is het hart van de regio. Dankzij haar rijke architectuur en musea en de vele sfeervolle cafés trekt de stad vele bezoekers en behoort zij tot UNESCO Werelderfgoed. Met het schip vaart u over de rivieren Dordogne, Garonne en Gironde; per fiets maakt u prachtige tochten in deze betoverend mooie streek.
Begeleide fietstochten met een engelstalige gids zijn tegen meerprijs mogelijk.

Route van Castets-en-Dorthe via Bordeaux naar Fronsac

Dag 1 (za): Castets-en-Dorthe – Canal des Deux Mers (Ca. 15 km)

Individuele aankomst in Castets-en-Dorthe. U heeft de mogelijkheid om vanuit Bordeaux Gare St Jean treinstation een transfer bij te boeken naar de ligplaats van het schip (in de buurt van Canal des Deux Mers bij Castets-en-Dorthe, gelegen in het midden van de Garonne-vallei). Inschepen vanaf 15:00 uur. Vandaag staat een korte fietstocht op het programma rond Castets om de vruchtbare regio genaamd "Little Holland" vol notenbomen, kiwiboomgaarden en agrarisch gebied te verkennen. Als u het fietspad langs Canal des Deux Mers volgt (die de Atlantische Oceaan verbindt met de Middellandse Zee), ontdekt u het weelderige platteland waar u van het ene schilderachtige dorp naar het andere kunt fietsen. In de avond biedt de bemanning u een welkomstcocktail aan.

Dag 2 (zo): Castets-en-Dorthe – Sauternes: rondrit (Ca. 35-50 km) | Castets-en-Dorthe – Cadillac

Na de eerste nacht op het schip verkennen we de regio Sauternais per fiets; daar waar de zoete dessertwijnen worden geproduceerd. De route volgt de kronkelende oevers van de rivier Ciron, waar het ijskoude water in het warmere water van de Garonne stroomt. In de warme, droge herfst veroorzaken de twee verschillende temperaturen een mist die op de wijngaarden neerdaalt waardoor de ideale omstandigheden voor de bekende Sauternes gecreëerd worden. Het land is bezaaid met prachtige kastelen, de elegante torentjes prijken boven een oceaan van kleurrijke wijnstokken. De tijd lijkt bevroren te zijn in het middeleeuwse tijdperk toen Engelsen over de regio heersten. In de late namiddag, terug aan boord, gaat de tour per schip verder. We gaan stroomafwaarts langs de rivier Garonne naar Loupiac or Cadillac, een kleine stad met een torenhoog kasteel.

Dag 3 (ma): Loupiac/Cadillac – Entre-Deux-Mers / Graves: rondrit (Ca. 40 km) | Cadillac – Bordeaux

Cadillac is gelegen in de regio van Graves, ook wel bekend als de geboorteplaats van de Bordeauxwijnen. Het is een versterkt middeleeuws dorp in de wijnregio Entre-Deux-Mers, tussen de Garonne en de Dordogne. De fietsroute leidt door het wijnbouwgebied "Premières Côtes de Bordeaux". Er is gelegenheid om de voormalige residentie van de schrijver François Mauriac te bezoeken en het 16e eeuwse Malromé kasteel, huis van de schilder Toulouse-Lautrec, te bekijken. Hier worden ook wijnproeverijen aangeboden. Terug aan boord varen we over de rivier Garonne naar de stad Bordeaux. Hier heeft u in één oogopslag uitzicht op het meest prestigieuze panorama uit de regio: de stenen brug, Place de la Bourse en Quai des Chartrons.

Dag 4 (di): Bordeaux: fietstocht door het centrum (Ca. 15 km)

De gids biedt een rondleiding per fiets aan door het centrum van Bordeaux langs de architecturale pareltjes. Deze korte fietstocht, hoofdzakelijk over fietspaden, langs beide zijden van de rivier Garonne biedt een panoramisch uitzicht op de waterkant en de stad. Geniet van de UNESCO erfgoederen van Bordeaux tijdens een wandeling. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de koninklijke ingang van de stad (la porte Cailhau), Grote Klok (Grosse Cloche), Gouden Driehoek (golden triangle), het gedenkteken Monument aux Girondins, de grootste waterspiegel ter wereld en meer. U ontdekt prachtige pleinen, een verborgen tuin en schilderachtige locaties waar u witte wijn met oesters kunt verorberen of voor koffie met dé specialiteit uit Bordeaux: het koekje Canelés. 's Middags biedt het programma ruimte om te winkelen of de stad verder te verkennen. Verken zeker de straten en winkels van de stad waar de wijn zo oud is als de ondergrondse kelders uitgesneden steen of breng een bezoek aan de onlangs geopende La Cité du Vin.

Dag 5 (wo): Bordeaux – Lamarque | Lamarque – Margaux (Médoc): rondrit (Ca. 40 km) | Lamarque – Bourg

De eerste boottocht van deze dag gaat van Bordeaux naar Lamarque in het Gironde-estuarium, hier start de fietstocht door de beroemde wijnregio Médoc. U volgt een kronkelende weg om de beste wijngaarden van Margaux te ontdekken, hier worden maar liefst 21 gecertificeerde wijnen geproduceerd zoals Palmer, Issan, Lewis Brown, Rauzan Segla, Ferrières en last but not least Château Margaux. U kunt stoppen bij een van deze grote landgoederen voor een bezoek/wijnproeverij (optioneel) voordat u terugkeert naar het schip. In de late namiddag vaart het schip over de brede monding van de Gironde naar de steiger van Bourg, een pittoresk stadje in de buurt van de samenloop van de rivieren de Gironde en Dordogne. Het oude centrum van de stad kijkt uit over de riviermond van de Gironde.

Dag 6 (do): Bourg - Blaye citadel en wijngaarden (UNESCO Werelderfgoed): rondrit (Ca. 35-50 km) | Bourg - Fronsac/Libourne

Fietstocht vanuit Bourg en na een kort bezoek aan het citadel (militair meesterwerk van de architect van zonnekoning Lodewijk XIV) komt u bij de wijngaard Côtes de Blaye. Deze wijnkastelen zijn vrij onbekend, maar prachtig en hoeven hun beroemde buren op de linkeroever niet te benijden om hun productie. U zult verrast zijn om te zien wat deze regio verbergt achter haar heuvelachtige landschap, bedekt met eindeloze wijngaarden, bezaaid met sprookjeskastelen en elegante herenhuizen. Sinds de Middeleeuwen zijn talloze pelgrims op weg naar Santiago de Compostella deze regio gepasseerd. Laat u betoveren door het "douceur de vivre" (zoete leven), zo typisch voor deze wijnstreek. In Blaye, kunt u een korte omweg nemen door de vestigingwerken van Vauban (op de UNESCO wereld erfgoedlijst) om dit militaire meesterwerk van de architect van Louis XIV, de 'Zonnekoning' te bewonderen, voordat u naar Bourg terugkeert door een deel van de 'Corniche' te fietsen, een schilderachtige, rustige weg langs de riviermond van de Gironde. In de avond vaart het schip naar Fronsac / Libourne op de rivier de Dordogne.

Dag 7 (vr): Fronsac/Libourne, Pomerol & Saint-Émilion Wijngebieden: Rondrit (Ca. 35-50 km)

In Libourne kunt u een wandeling maken naar een pittoresk plein, omzoomd met gebouwen uit de 16e eeuw. U kunt eerst de wekelijkse markt op vrijdagochtend bezoeken om vervolgens de beroemde wijngebieden Pomerol en Saint-Émilion te verkennen. Fietsend over het platteland, waar het wemelt van wijnstokken, kunt u genieten van dit ongerepte UNESCO Werelderfgoed met uitzicht over de middeleeuwse straatjes en omliggende wijngaarden. Maakt u tijd vrij om het prachtige stadje Saint-Émilion te ontdekken. Uw rit gaat verder over pittoreske weggetjes en paden waar u een glimp op kunt vangen van de beroemdste châteaux van Saint Émilion. Onderweg ziet u een aantal van de best geclassificeerde wijnen zoals Angelus, Ausone, Cheval Blanc en Petrus, behorend tot de beroemdste wijngaarden ter wereld. Een waar paradijs voor wijnliefhebbers!

Dag 8 (za): Libourne/Fronsac: ontschepen en (optioneel) transfer terug naar Bordeaux

Na het ontbijt kunt u op eigen gelegenheid verder reizen of gebruik maken van de transfer (optioneel) die u terug brengt naar het treinstation Gare St. Jean in Bordeaux. Uitschepen tot 9:00

Route van Fronsac via Bordeaux naar Castets-en-Dorthe

Dag 1 (za): Fronsac/Libourne | optioneel fietstocht rondrit (Ca. 10-15 km)

Individuele aankomst en optioneel bus transfer vanuit de meetingpoint treinstation Gare St. Jean in Bordeaux naar de ligplaats van het schip Fronsac/Libourne. Inschepen vanaf 15:00 uur. Nadat u zich geïnstalleerd heeft in uw hut, kunt u een korte fietstocht maken door de omgeving van Fronsac/Libourne. In de avond staat een welkomstcocktail voor u klaar.

Dag 2 (zo): Fronsac / Libourne, Saint Émilion & Pomerol Wijngaarden: rondrit (Ca. 35-50 km) | Libourne/Fronsac – Bourg

Uw dag begint met een bezoek aan en wandeling over het schitterende plein van Libourne dat omringd wordt met gebouwen uit de 16e eeuw. Vanuit Libourne kunt u de beroemde wijngebieden Pomerol en Saint-Émilion verkennen, fietsen over het platteland waar het wemelt van de wijnstokken en genieten van de rit door dit ongerepte UNESCO Werelderfgoed. Hier heeft u uniek uitzicht op het dorp met middeleeuwse straatjes en de omliggende wijngaarden. De rit gaat over kleine weggetjes en paden waar u een glimp van het beroemde kasteel Saint Émilion kunt zien. Onderweg komt u langs enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld waar een aantal geclassificeerde wijnen zoals Angelus, Ausone, Cheval Blanc en Petrus worden geproduceerd. Een waar paradijs voor wijnliefhebbers! Een hoogtepunt is een bezoek aan het stadje Saint Emilion. 's Avonds vaart het schip naar de steiger in Bourg waar de rivieren Dordogne en Garonne samen komen in de Gironde.

Dag 3 (ma): Bourg – Blaye | Blaye citadel en wijngaarden (UNESCO Werelderfgoed) rondrit (Ca. 35-50 km)

Tijdens de fietstocht komt u langs dorpspleinen en torenhoge kastelen. Laat u betoveren door de 'douceur de vivre' (zoete leven), zo typerend zijn voor deze wijnstreek, de Côtes de Blayewijngaarden. Hoewel de wijn uit deze regio misschien minder bekend is dan sommige 'buren' in de St. Emilion, Pomerol en Médoc gebieden, is de kwaliteit van de geproduceerde wijn er niet minder om. Als u fietst ziet u eindeloze wijngaarden, sprookjeskastelen en elegante landhuizen. Sinds de middeleeuwen hebben talloze pelgrims op weg naar Santiago de Compostella in Spanje deze regio doorlopen. In Blaye, kunt u via een korte omweg de citadel van Vauban bewonderen, het militaire meesterwerk van de architect van de 'Zonnekoning' Louis XIV. Terug naar Bourg via de 'Corniche', een schilderachtige, rustige weg langs de riviermond van de Gironde.

Dag 4 (di): Bourg – Lamarque |Lamarque – Margaux (Médoc) : rondrit (Ca. 40 km) | Lamarque – Bordeaux

Tijdens het ontbijt vaart het schip over de brede Gironde-monding naar de steiger van Lamarque. Tijdens de fietstocht waar u de kronkelende weg volgt langs de wijngaarden, passeert u enkele van de beste wijnhuizen van Margaux met inbegrip van het châteaux Palmer, Issan, Lewis Brown, Rauzan Segla, Ferrière, en last but not least, Château Margaux. U heeft de mogelijkheid om te stoppen bij een van deze grote wijn landgoederen voor een bezoek / proeverij (optioneel). In de late namiddag vaart het schip MS Bordeaux over de rivier Garonne naar de betoverende stad Bordeaux. De ligplaats van het schip is in het centrum, waar u de meest prestigieuze panorama van de regio zult zien: de stenen brug, de Place de la Bourse en de Quai des Chartrons.

Dag 5 (wo): Bordeaux: centrum: rondrit (Ca. 15 km) | Bordeaux – Cadillac

De gids biedt een rondleiding per fiets aan door het centrum van Bordeaux om de architecturale pareltjes te ontdekken. Deze korte fietstocht, hoofdzakelijk over fietspaden, langs beide zijden van de rivier Garonne biedt een panoramisch uitzicht op de waterkant en de stad. Geniet van de UNESCO erfgoederen van Bordeaux tijdens een wandeling. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de koninklijke ingang van de stad (la porte Cailhau), Grote Klok (Grosse Cloche), Gouden Driehoek (golden triangle), het gedenkteken Monument aux Girondins, de grootste waterspiegel ter wereld en meer. U ontdekt prachtige pleinen, een verborgen tuin en schilderachtige locaties waar u witte wijn met oesters kunt verorberen of voor koffie met dé specialiteit uit Bordeaux: het koekje Canelés. 's Middags biedt het programma ruimte om te winkelen of de stad verder te verkennen. Verken zeker de straten en winkels van de stad waar de wijn zo oud is als de ondergrondse kelders uitgesneden steen of breng een bezoek aan de onlangs geopende La Cité du Vin. Na het diner vaart het schip over de Garonne naar Cadillac.

Dag 6 (do): Cadillac – Sauternes: rondrit (Ca. 35-50 km) | Cadillac – Castets-en-Dorthe

Vandaag verkennen we de regio Sauternais, waar de zoete dessertwijnen worden gemaakt. De route volgt de kronkelende oevers van de rivier Ciron, waar het ijskoude water in het warmere water van de Garonne stroomt. In de warme, droge herfst veroorzaken de twee verschillende temperaturen een mist die op de wijngaarden neerdaalt die de ideale omstandigheden voor de bekende Sauternes creëren. Langs de wegen is het land bezaaid met prachtige kastelen, waarvan elegante torentjes boven een oceaan van kleurrijke wijnstokken prijken. De tijd lijkt bevroren te zijn in het middeleeuwse tijdperk waar Engelsen over de regio regeerden. 's Avonds vaart het schip stroomopwaarts naar Castets-en-Dorthe, het einde van het bevaarbare deel van de rivier Garonne.

Dag 7 (vr): Castets-en-Dorthe – Entre-Deux-Mers & Graves: rondrit (Ca. 40 km)

De fietsroute van vandaag gaat door het wijnbouwgebied "Premières Côtes de Bordeaux", wijnbouw gebied aan de noordelijke oever van de rivier Garonne, algemeen erkend als de geboorteplaats van Bordeaux wijnen. Er is gelegenheid om de voormalige residentie van de schrijver François Mauriac en het 16-eeuwse Malromé kasteel, huis van de schilder Toulouse- Lautrec, te bezoeken. Hier worden ook wijnproeverijen aangeboden! Uw laatste diner aan boord is in Castets-en-Dorthe.

Dag 8 (za): Ontschepen: Castets-en-Dorthe (optioneel bus transfer terug naar Bordeaux)

Na het ontbijt kunt u op eigen gelegenheid verder reizen of gebruik maken van de transfer (optioneel) die u terugbrengt naar het treinstation Gare St. Jean in Bordeaux. Ontschepen tot 9:00 uur.

Dag 1 (za): Fronsac/Libourne | optioneel fietstocht rondrit (Ca. 10-15 km)

Individuele aankomst en optioneel bus transfer vanuit de meetingpoint treinstation Gare St. Jean in Bordeaux naar de ligplaats van het schip Fronsac/Libourne. Inschepen vanaf 15:00 uur. Nadat u zich geïnstalleerd heeft in uw hut, kunt u een korte fietstocht maken door de omgeving van Fronsac/Libourne. In de avond staat een welkomstcocktail voor u klaar.

Dag 2 (zo): Fronsac / Libourne, Saint Émilion & Pomerol Wijngaarden: rondrit (Ca. 35-50 km) | Libourne/Fronsac – Bourg

Uw dag begint met een bezoek aan en wandeling over het schitterende plein van Libourne dat omringd wordt met gebouwen uit de 16e eeuw. Vanuit Libourne kunt u de beroemde wijngebieden Pomerol en Saint-Émilion verkennen, fietsen over het platteland waar het wemelt van de wijnstokken en genieten van de rit door dit ongerepte UNESCO Werelderfgoed. Hier heeft u uniek uitzicht op het dorp met middeleeuwse straatjes en de omliggende wijngaarden. De rit gaat over kleine weggetjes en paden waar u een glimp van het beroemde kasteel Saint Émilion kunt zien. Onderweg komt u langs enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld waar een aantal geclassificeerde wijnen zoals Angelus, Ausone, Cheval Blanc en Petrus worden geproduceerd. Een waar paradijs voor wijnliefhebbers! Een hoogtepunt is een bezoek aan het stadje Saint Emilion. 's Avonds vaart het schip naar de steiger in Bourg waar de rivieren Dordogne en Garonne samen komen in de Gironde.

Dag 3 (ma): Bourg – Blaye | Blaye citadel en wijngaarden (UNESCO Werelderfgoed) rondrit (Ca. 35-50 km)

Tijdens de fietstocht komt u langs dorpspleinen en torenhoge kastelen. Laat u betoveren door de 'douceur de vivre' (zoete leven), zo typerend zijn voor deze wijnstreek, de Côtes de Blayewijngaarden. Hoewel de wijn uit deze regio misschien minder bekend is dan sommige 'buren' in de St. Emilion, Pomerol en Médoc gebieden, is de kwaliteit van de geproduceerde wijn er niet minder om. Als u fietst ziet u eindeloze wijngaarden, sprookjeskastelen en elegante landhuizen. Sinds de middeleeuwen hebben talloze pelgrims op weg naar Santiago de Compostella in Spanje deze regio doorlopen. In Blaye, kunt u via een korte omweg de citadel van Vauban bewonderen, het militaire meesterwerk van de architect van de 'Zonnekoning' Louis XIV. Terug naar Bourg via de 'Corniche', een schilderachtige, rustige weg langs de riviermond van de Gironde.

Dag 4 (di): Bourg – Lamarque |Lamarque – Margaux (Médoc) : rondrit (Ca. 40 km) | Lamarque – Bordeaux

Tijdens het ontbijt vaart het schip over de brede Gironde-monding naar de steiger van Lamarque. Tijdens de fietstocht waar u de kronkelende weg volgt langs de wijngaarden, passeert u enkele van de beste wijnhuizen van Margaux met inbegrip van het châteaux Palmer, Issan, Lewis Brown, Rauzan Segla, Ferrière, en last but not least, Château Margaux. U heeft de mogelijkheid om te stoppen bij een van deze grote wijn landgoederen voor een bezoek / proeverij (optioneel). In de late namiddag vaart het schip MS Bordeaux over de rivier Garonne naar de betoverende stad Bordeaux. De ligplaats van het schip is in het centrum, waar u de meest prestigieuze panorama van de regio zult zien: de stenen brug, de Place de la Bourse en de Quai des Chartrons.

Dag 5 (wo): Bordeaux: centrum: rondrit (Ca. 15 km) | Bordeaux – Cadillac

De gids biedt een rondleiding per fiets aan door het centrum van Bordeaux om de architecturale pareltjes te ontdekken. Deze korte fietstocht, hoofdzakelijk over fietspaden, langs beide zijden van de rivier Garonne biedt een panoramisch uitzicht op de waterkant en de stad. Geniet van de UNESCO erfgoederen van Bordeaux tijdens een wandeling. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de koninklijke ingang van de stad (la porte Cailhau), Grote Klok (Grosse Cloche), Gouden Driehoek (golden triangle), het gedenkteken Monument aux Girondins, de grootste waterspiegel ter wereld en meer. U ontdekt prachtige pleinen, een verborgen tuin en schilderachtige locaties waar u witte wijn met oesters kunt verorberen of voor koffie met dé specialiteit uit Bordeaux: het koekje Canelés. 's Middags biedt het programma ruimte om te winkelen of de stad verder te verkennen. Verken zeker de straten en winkels van de stad waar de wijn zo oud is als de ondergrondse kelders uitgesneden steen of breng een bezoek aan de onlangs geopende La Cité du Vin. Na het diner vaart het schip over de Garonne naar Cadillac.

Dag 6 (do): Cadillac – Sauternes: rondrit (Ca. 35-50 km) | Cadillac – Castets-en-Dorthe

Vandaag verkennen we de regio Sauternais, waar de zoete dessertwijnen worden gemaakt. De route volgt de kronkelende oevers van de rivier Ciron, waar het ijskoude water in het warmere water van de Garonne stroomt. In de warme, droge herfst veroorzaken de twee verschillende temperaturen een mist die op de wijngaarden neerdaalt die de ideale omstandigheden voor de bekende Sauternes creëren. Langs de wegen is het land bezaaid met prachtige kastelen, waarvan elegante torentjes boven een oceaan van kleurrijke wijnstokken prijken. De tijd lijkt bevroren te zijn in het middeleeuwse tijdperk waar Engelsen over de regio regeerden. 's Avonds vaart het schip stroomopwaarts naar Castets-en-Dorthe, het einde van het bevaarbare deel van de rivier Garonne.

Dag 7 (vr): Castets-en-Dorthe – Entre-Deux-Mers & Graves: rondrit (Ca. 40 km)

De fietsroute van vandaag gaat door het wijnbouwgebied "Premières Côtes de Bordeaux", wijnbouw gebied aan de noordelijke oever van de rivier Garonne, algemeen erkend als de geboorteplaats van Bordeaux wijnen. Er is gelegenheid om de voormalige residentie van de schrijver François Mauriac en het 16-eeuwse Malromé kasteel, huis van de schilder Toulouse- Lautrec, te bezoeken. Hier worden ook wijnproeverijen aangeboden! Uw laatste diner aan boord is in Castets-en-Dorthe.

Dag 8 (za): Ontschepen: Castets-en-Dorthe (optioneel bus transfer terug naar Bordeaux)

Na het ontbijt kunt u op eigen gelegenheid verder reizen of gebruik maken van de transfer (optioneel) die u terugbrengt naar het treinstation Gare St. Jean in Bordeaux. Ontschepen tot 9:00 uur.

*Mededeling voor beide tours: De Garonne, Gironde en de Dordogne Rivieren zijn onderdeel van een getijdenrivier met wisselende waterstanden (dagelijkse hoogteverschillen van maximaal 6 meter). Hoewel er alles aan gedaan wordt om de geplande route te volgen, kan de route deels gewijzigd worden