Neckar Heidelberg © DZT/Tim Krieger

Duitsland: Rijn & Neckar fietscruise

Ontdek de dalen van Rijn en Neckar per fiets en schip

Reis van Koblenz naar Bad Wimpfen, in de deelstaat Baden-Württemberg, het “Ländle”. Deze prachtige en afwisselende reis per fiets en schip voert door de dalen van de Rijn en Neckar. Het zal moeilijk zijn om tussen de schoonheid van de beide rivierdalen kiezen. Prachtige landschappen, mooie fietspaden langs de rivier, schilderachtige plaatsjes en historische steden in het gebied van de sage van de Nibelungen wisselen elkaar af. Highlights o.a.: Koblenz, Rüdesheim, Mainz, Worms, Heidelberg
De kwaliteit van de fietspaden is uitstekend: u fietst meestal over verharde of geasfalteerde wegen, zonder noemenswaardige stijgingen. Daardoor is deze reis ook voor de relatief ongeoefende fietser geschikt. U woont en reist aan boord van de MS PATRIA, sinds vele jaren een geliefd schip voor fiets-vaar-vakanties.

Route Koblenz - Bad Wimpfen

Dag 1 (zat): Koblenz: Aankomst en inscheping

De bemanning van het schip heet u vanaf 16:00 uur van harte welkom. De avond en uw eerste nacht aan boord brengt u in Koblenz door.

Dag 2 (zon): Koblenz - Boppard – Rüdesheim (ca. 45 km)

Met het schip stroomopwaarts over de Rijn van Koblenz naar Bingen. Met de fiets over de linkeroever van de Rijn fietst u direct naar Rüdesheim.

Dag 3 (ma): Rüdesheim - Mainz (ca. 32-35 km)

Vandaag fietst u langs de prachtige Rijnoevers van Rüdesheim door de Rheingau en door Eltville naar Mainz. Als alternatief kunt u ook kiezen voor een fietstocht langs de rustige linkeroever van de Rijn tot aan Mainz. In Mainz is er een overvloed aan bezienswaardigheden. Vele kerken, musea, fonteinen en monumenten. Tot de belangrijkste behoren de Dom, de St. Stefanuskerk, het nationaal theater, de citadel, de Mardi Gras fontein en het Gutenberg monument.

Dag 4 (di): Mainz – Nierstein (Ca. 17-26 km)

U verlaat Mainz en fietst in zuidelijke richting via Laubenheim naar Nierstein, een van de grootste wijnbouwgebieden aan de Rijn. Lunch aan boord. In de middag staat een bijzondere excursie op het programma: per tractor verkent u de wijnbergen van Nierstein. De dag wordt afgesloten met een wijnproeverij en avondeten bij de wijnboer (optionele excursie, aan boord te boeken). Gasten die niet aan deze excursie deelnemen, eten aan boord.

Dag 5 (woe): Nierstein – Mannheim – Heidelberg (ca. 25 km)

In de morgen brengt het schip u stroomopwaarts over de Rijn langs Worms naar het startpunt van de fietstocht van vandaag: naar Mannheim. Op de fiets via Keltenstad Ladenburg, waar u voor het eerst de Neckar tegenkomt – naar Heidelberg. In de namiddag kunt u op eigen gelegenheid een wandeling door Heidelberg maken en een kijkje nemen bij het kasteel of deelnemen aan een begeleide stadstoer (optionele excursie, aan boord te boeken).

Dag 6 (do): Heidelberg – Eberbach (ca. 35 km)

Vanuit Heidelberg via Ziegelhausen voert de fietstocht door het Odenwald naar Neckarsteinach. U fietst door het zuidelijke deel van het Neckardal via Hirschhorn naar de oude Stauferstad Eberbach, met zijn schilderachtige smalle straatjes en pleinen.

Dag 7 (vrij): Eberbach – Bad Wimpfen (ca. 45 km)

Götz von Berlichingen was de bekendste inwoner van Burg Hornberg in Neckarzimmern, de eerste stop van de fietstocht. Bad Wimpfen – doel van vandaag en middeleeuws aandoende droomstad – bood in 1182 ook Keizer "Friedrich I Barbarossa" een thuis.

Dag 8 (zat): Bad Wimpfen

Na het ontbijt is de reis ten einde: uitschepen.

Route van Bad Wimpfen naar Koblenz

Dag 1 (zat): Bad Wimpfen: Aankomst en inscheping

De bemanning van het schip heet u vanaf 16:00 uur van harte welkom. De avond en uw eerste nacht aan boord brengt u in Bad Wimpfen door. Een stadswandeling is zeer aan te bevelen.

Dag 2 (zon): Bad Wimpfen – Eberbach (ca. 45 km)

Met de fiets naar Neckarzimmern, van daaruit te voet of met de fiets naar Burg Hornberg, hier leefde Götz von Berlichingen. Daarna gaat de fietstocht verder via Zwingenberg met het imposante kasteel naar de oude Stauferstad Eberbach.

Dag 3 (ma): Eberbach – Heidelberg (ca. 35 km)

Ons eerste doel: Hirschhorn, parel van het Neckardal, met uitzicht op de Neckarbocht. Door het Odenwald fietst u via Neckarsteinach en Ziegelhausen naar Heidelberg. Een wandeling door de stad en een kasteelbezichtiging zijn absoluut aan te bevelen.

Dag 4 (di): Heidelberg – Mannheim (Ca. 25 km) | Mannheim – Nierstein

Vandaag fietst u langs de rechteroever van de Neckar. Hier kunt u nog een laatste blik werpen op het kasteel. U zet uw tocht voort door het in de Romeinse tijd gestichte Ladenburg en fietst naar Mannheim, waar de MS Patria op u wacht en u tijdens de lunch naar Nierstein brengt. Een volgend hoogtepunt is een excursie met de tractor door de wijnbergen van Nierstein, met aansluitend een rustiek diner bij de wijnboer (optionele excursie, aan boord te boeken). Gasten die niet aan deze excursie deelnemen, eten aan boord.

Dag 5 (wo): Nierstein – Mainz (Ca. 17-26 km)

Van de grootste wijnbouwgebied aan de Rijn fietst u naar Mainz, met een overvloed aan bezienswaardigheden, vele kerken, musea, fonteinen en monumenten. Tot de belangrijkste behoren de Dom, de St. Stefanuskerk, het nationaal theater, de citadel, de Mardi Gras fontein en het Gutenberg monument.

Dag 6 (do): Mainz – Rüdesheim (Ca. 32-35 km)

Van Mainz voert het pad door het prachtige Rheingau. Bekende steden zoals de rozenstad Eltville liggen langs de weg. Oestrich-Winkel met zijn herkenningsteken, de wijn verlader kraan uit het jaar 1745, nodigt uit voor een pauze. Het fietspad voert vaak direct langs de Rijn, voordat u de Germania op het Niederwald monument in Rüdesheim in de verte ziet liggen. Geniet u ter afsluiting in de Drosselgasse, de langste bar ter wereld, van de goede Rheingause wijn. Overnachting in Rüdesheim of aan de andere Rijnoever in Bingen.

Dag 7 (vr): Rüdesheim – Boppard (Ca. 46 km) | Boppard – Koblenz

‘s Morgens fietst u langs kastelen en burchten en door de Lorelei-vallei in de richting van Boppard, gelegen in het Midden-Rijngebied en deze plek staat ook op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. In de middag vaart u met het schip naar Koblenz aan de bekende “Deutschen Eck”, de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel en het einddoel van deze reis.

Dag 8 (zat): Koblenz

Na het ontbijt is de reis ten einde: uitschepen.