Cycling along the Rhine

Fietscruise langs de Rijn: Bazel – Mainz.

Individuele fietscruise met fietsroutes door de Elzas (FR) en Duitsland.

De Rijn stroomt door Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland en langs de Duitse grens met Frankrijk. Op deze fietscruise langs de Rijn wisselt de fietsroute tussen de Elzas en het Duitse Zwarte Woud voordat er verder gefietst wordt door de Duitse Pfalz tot Mainz. Imponerende kerken, barokke kastelen en vele steden en stadjes met mooie binnensteden ziet u tijdens deze fietscruise. Zowel in Duitsland als ook in Frankrijk groeien druivensoorten voor uitstekende wijnen. De Frans/Duitse keuken is net zo goed en bekend als de wijnen uit dit gebied en daarom is deze fietscruise met de MS Andante een echte genietersreis!

Route Bazel – Mainz

Dag 1. Za.: Bazel

U reist op eigen gelegenheid naar Bazel. Voor en na het inschepen heeft u nog tijd om de stad te ontdekken. Bazel, de mooie Zwitserse stad aan de Boven-Rijn, met haar vele bezienswaardigheden zoals de Münster, is een bezoek waard. Inscheping is tussen 15.00 uur en 17.00 uur. De Andante blijft de eerst nacht in Bazel liggen.

Dag 2. Zo.: Bazel – Chalampé, fietstocht ca. 40 km. Chalampé – Breisach

Vandaag fietst u naar de Elzas in Frankrijk en kunt u genieten van de Franse cultuur. U fietst langs de Franse oever van de Rijn via Ottmarsheim en romantische Franse dorpjes naar het kleine Chalampé. Hier ligt de MS Andante in de namiddag op u te wachten om verder richting Breisach aan de Rijn te varen.

Dag 3. Ma.: Breisach – Colmar, fietstocht ca. 45 km of ca. 70 km voor de fietsroute Breisach – Freiburg

De MS Andante blijft vandaag in Breisach liggen en u stapt op de fiets. Colmar of Freiburg is het doel van vandaag. Tijdens deze fietstocht ontdekt u het Zwarte Woud en in Colmar de inofficiële hoofdstad van de Elzasser wijnen ziet u de goed behouden gebouwen uit een periode van 6 eeuwen. Alternatief kunt u de route naar Freiburg im Breisgau fietsen en ziet daar de bijzondere historische gebouwen zoals de Münster van Freiburg (de terugreis met de trein is op eigen gelegenheid mogelijk).

Dag 4. Di.: Breisach – Rhinau, fietstocht ca. 50 km. Rhinau-Kehl (Straatsburg)

Vandaag fietst u in Frankrijk naar Rhinau in de Elzas temidden van het prachtige door de Rijn gevormde landschap. Vanaf Rhinau brengt de MS Andante u naar Kehl, het Duitse stadje direct naast het Franse Straatsburg gelegen. Een bezienswaardigheid is in Kehl onder andere het stadshuis, het "Weinbrennershaus" en de Kehler Wasserturm. Facultatief is er nog de mogelijkheid om met een excursie het drukke Straatsburg te ontdekken.

Dag 5. Wo.: Kehl-Gambsheim. Gambsheim–Plittersdorf, fietsen ca. 40 km.

In Kehl vertrekt de MS Andante vandaag eerst naar het Franse Gambsheim. Hier fietst u verder naar Rastatt-Plittersdorf. Plittersdorf is een deel van het barokke Rastatt, bekend van de beide "Barockschlösser" en ligt in het prachtige landschap van het gebergte direct aan het natuurreservaat "Rastatter Rheinaue".

Dag 6. Do.: Plittersdorf–Leimersheim. Fietstocht Leimersheim–Speyer, ca. 40 km.

Met de MS Andante vaart u naar Leimersheim en bereikt hiermee de Duitse Pfalz. Vanuit Leimersheim fietst u naar Speyer, een van de oudste steden van Duitsland. De "Kaiser- en de Mariendom" van Speyer behoort al sinds 1981 tot het UNESCO Werelderfgoed. Ook culinair heeft Speyer het nodige te bieden en een goed glas wijn uit de Pfaltz is een "must".

Dag 7. Vr., Speyer-Heidelberg – Mannheim, fietstocht ca. 30 – 60 km. Mannheim – Mainz per schip.

Mannheim is het eindpunt van de fietstocht van vandaag. Het "Barockschloss" geldt als één van de grootste burchten van de wereld. U fietst vanuit Speyer direct naar Mannheim of u fietst een langere route naar Heidelberg, waar de oude kasteelruïne tot de bekendste in Duitsland behoort. Vanuit Mannheim vaart u met de MS Andante naar de Gutenbergstad Mainz met de Romeinse St. Martin Dom, met prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen en nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden.

Dag 8. Za.: Mainz

Na het ontbijt einde van de reis.

Route Mainz – Bazel

Dag 1. Za.: Mainz

U reist op eigen gelegenheid naar Mainz, inscheping is tussen 15.00 uur en 17.00 uur. De MS Andante vaart om 18.00 uur naar Gernsheim waar u de nacht doorbrengt.

Dag 2. Zo.: Gernsheim – Mannheim. Fietstocht Mannheim – Heidelbergh – Speyer, ca. 30 – 60 km

Met de MS Andante wordt er eerst naar Mannheim gevaren. Met het Mannheimer "Barockschloss" ziet u een van de grootste burchten in de wereld. Vanuit Mannheim fietst u of direct naar Speyer of via een langere fietsroute naar Heidelberg bekend van de kasteelruïne. De Dom in Speyer is sinds 1981 UNESCO werelderfgoed.

Dag 3. Ma.: Speyer – Leimersheim, fietstocht van ca. 40 km. Leimersdorf – Plittersdorf per schip.

Vandaag fietst u door het Pfaltzer landschap naar het kleine Leimersheim vanwaar de MS Andante de passagiers naar Rastatt-Plittersdorf brengt. Rastattt staat vol met barokke gebouwen met als bezondere bezienswaardigheid twee prachtige barokke kastelen. Plittesdorf een deel van Rastatt ligt direct aan het natuurreservaat "RastatterRheinaue" dat tot de meest waardevolle natuurgebieden in het gebied van Karlsruhe behoort.

Dag 4. Di.: Plittersdorf – Gamnsheim, fietstocht van ca. 40 km. Gambsheim – Kehl (Straatsburg) per schip

Vandaag gaat u in Frankrijk fietsen. U fiets naar het Frans-Elsassische Gambsheim vanwaar u in de namiddag verder met de MS Andante naar Kehl vaart. De Rijn scheidt de Duitse stad Kehl van Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas. Op deze aanlegplaats ziet u de kleine Badische stad Kehl en op korte afstand ligt aan de andere oever van de Rijn het Franse Straatsburg waar u een excursie door de stad kunt boeken. Straatsburg is een fascinerende stad met talloze monumentale historische gebouwen.

Dag 5. Wo.: Kehl (Straatsburg) – Rhinau, fietstocht Rhinau – Breisach ca. 40 km.

Vandaag wordt er eerst naar het Franse Rhinau gevaren. Dit stadje ligt temidden van een prachtige door de Rijn gevormd landschap. Op de fiets gaat het verder naar het Duitse Breisach am Rhein. Vanuit de hoger gelegen heuvel met daarop de "Stephansmünster" heeft u hier een prachtig uitzicht op de Vogezen, het Zwarte Woud en het dal van de Rijn. Ook ziet u de wijnaanbouw rondom de stad; wijn en sekt uit Breisach zijn wereldberoemd.

Dag 6. Do.: Breisach–Colmar, fietstocht ca. 45 km of Breisach–Freiburg, ca. 70 km.

Terwijl de MS Andante vandaag in Breisach am Rhein blijft liggen, heeft u de keuze tussen een fietstocht naar het Franse Colmar de inofficiële hoofdstad van de Elzasser wijn, of u fietst een langere route naar Freiburg im Breisgau, een stadje met een prachtige "Altstad" met vele monumentale historische gebouwen. Aan het einde van de dag ligt de MS Andante op u te wachten; het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid met de trein terug te komen.

Dag 7. Vr.: Breisach–Chalampé per schip. Fietstocht Chalampé–Bazel, ca. 40 km.

De MS Andante vaart eerst naar het kleine Franse Chalampé. Vanaf hier fietst u langs de Franse oever van de Rijn via Ottmarsheim via de Zwitserese grens naar Bazel. Hier fietst u door het drielandengebied Frankrijk – Duitsland – Zwitserland en tenslotte bereikt u Bazel, een stad voor genieters o.a. wegens haar meer dan 20 restaurants met Gault – Milau- of Michelin sterren.

Dag 8. Za.: Bazel.

Na het ontbijt einde van de reis.